keskiviikkona, toukokuuta 11, 2005


Mikäs tämä on? Löytyi kirpputorilankojen seasta? Mulla on epäilys, mutta en ihan varmaan tiedä :-). Posted by Hello

7 kommenttia:

Villapallo kirjoitti...

Eikös tuo kumma vehje ole sellainen jota käytetään kun neulotaan neulekonenella. Siis neulojen käsittelyyn tarkoitettu?

Kristiina S. kirjoitti...

Se on sellainen ryijykoukku, I suppose!
KS

Kristel kirjoitti...

Meidän isällä ajelehti noita nurkissa paljonkin kun se enemmän neuloi koneella, jotenkin sillä niitä silmukoita nosteltiin. Emmätiedä, ei se vaan mun koskaan antanut hienoon neulekoneeseensa koskea. ;)

Stricker kirjoitti...

Mäkin olisin ryijyjen tekoon sitä tarjonnut, mutta nuo neulekonejutut kuullostavat kyllä myös uskottavilta. Sen verran vielä selvennykseksi, että tuo alas osoittava osa on liikkuva ja näyttää muuten ihan samalta kuin Strickmühlen eli neulemyllyn osat.

Saadaankohan me ollenkaan tietää, mikä vastaus on oikea ?!? :-)

irja kirjoitti...

Se on läppäkoukku tai ryijykoukku, käytetään ryijyjen valmistuksessa sekä neulekonehommissa esim. pudonneiden silmukoiden nostelemiseen. Neuloessa ribbiä tai resoria yksitasoneulekoneissa silmukat pudotetaan kuin Clapotis- huivissa ja poimitaan sitten tällä koukulla ikäänkuin virkaten ja simsalabim nurjista tuleekin oikeita. Neulekoneen koukut on vähän sirompia useimmiten eikä niissä ole noin tukevaa kahvaa useimmiten.

Stricker kirjoitti...

Minun rakas avuiomieheni on vahvasti sitä mieltä, että se on mattojen tekoon tarkoitettu ja sen takia noin raskasrakenteinen. Sanoi jopa lapsena käyttäneensä tuollaista äitinsä tekemään villalankamattoon, joka nyt on meillä eteisessä käytössä :-).

irja kirjoitti...

Miehesi on aivan oikeassa. Mattojen ja ryijyjen tekoon käytetään järeämpikokoista koukkua kuin neulekonehommissa ja käyttötarkoituksesta riippuen nimikin vaihtelee; läppä-, matto- tai ryijykoukku. Toimintaperiaate on kuitenkin sama.

Inttäjä Irja
- joka käyttänyt kaikkiin ylläoleviin työtapoihin