maanantaina, toukokuuta 30, 2005

Kirjameemi ja valmistuneita töitä

Nyt vihdoin kerkiän vastaamaan Pirreltä kutsun saamaani kirjameemiin. Kirjoja löytyy kyllä talosta, vaikkei mitään kovi lukutoukkia tällä hetkellä ollakaan pikkumiestä lukuunottamatta. Kielinä löytyvät saksa, suomi, englanti ja ranska suuruusjärjestyksessä + lukuisten sanakirjojen muut kielet.

Kotonasi olevien kirjojen määrä:
Varoitin jo etukäteen, etten jaksa laskea kirjoja, mutta metreissä tiedän nyt tuloksen. Tässä lajeittain koko perheen kirjametrimäärät (erikseen en osaa sanoa, koska kaikki on meillä yhteistä :-) ):
-200cm lastenkirjoja
-164cm (lasten- ja) nuortenkirjoja (perintönä appivanhemmilta, klassikoja iso läjä)
-80cm minun harrastekirjojani (käsitöitä, koirajuttuja yms.)
-123cm insinöörikirjoja
-55cm helikopteri - ja muita lentämiseen liittyviä kirjoja
-164cm kovakantisia romaaneja (Grisham, King, Paasilinna, Harris, Montgomery, Rowling etc.)
-240cm pehmeäkantisia romaaneja (hirmu kasa SciFiä ja muuten samoja kuin kovakantisissa)
-100cm sekalaisia tietokirjoja
-175cm sanakirjoja! (ja kieliä löytyy kyllä tosi useita)
-414 cm sarjakuvakirjoja, joista suurin osa luksusversioita kovilla kansilla, tekonahkalla etc., mukana kaikki klassikot täydellisinä
-150cm Brockhaus-tietokirjoja tosi vanhana keräilyversiona
-110cm SciFi- ja fantasiakirjoja
-40cm nuottikirjoja
-arviolta pari laatikollista hyllyihin mahtumatonta sekalaista kirjatavaraa, enimmäkseen opiskelukirjoja
Reilut 20 metriä siis niitä kirjoja hyllyissä oli moneen eri huoneeseen sijoiteltuina. En olisi uskonut etukäteen, että niitä kuitenkin niinkin paljon oli.

Viimeisin ostamasi kirja: taitaa mennä sarjakuvakirjan tai lastenkirjan puolelle, ensimmäiset ebaysta ja toiset kirppikseltä. En ole viime vuosina kerinnyt lukea oikeastaan ollenkaan ja ostellutkin olen tosi harvoin mitään kirjoja itselleni luettavaksi, koska hyllyt notkuvat lukemattomia tai uudelleenluettavia kirjoja. Harry Potter numero 5 taisi olla vika kirja, jonka ostin itselleni.

Viimeisin lukemasi kirja: Viimeisin kokonaan luettu on varmaan ollut toinen Anna-sarjan kirja tai sitten toinen Potter, nyt yöpöydällä on kesken molemmista sarjoista se numero 3. Mieli tekisi lukea enemmänkin, mutta aika ei yksinkertaisesti anna periksi. Tällä hetkellä kutominen tuntuu paljon tärkeämmältä enkä osaa vielä yhdistää näitä kahta hommaa. Joten illat kuluvat töllön ääressä DVD-leffoja tai -sarjoja katsellessa ja samalla kutoessa. Luettua tulee vain harvakseltaan lehtiä ja tietenkin nettijuttuja.

Viisi kirjaa, jotka luet aina uudelleen ja ovat tehneet sinuun vaikutuksen: Kyllä on vaikea juttu. Entisenä himolukijana on tullut luettua niin mieletön määrä kirjoja ja tyylinä ollut kaikki laidasta laitaan, etten osaa sanoa, mitkä niitä tärkeimpiä olisivat. Hirveän paljon on tunnelmasta ja omasta fiiliksestä kiinni, mitkä osuvat ja uppoavat. Opiskeluaikoina lukuaika ja -into sitten vähenivät ja siitä lähtien olen lukenut todella vähän.

Tällä hetkellä mieluisa jokailtainen luettava on yksi Richard Scarryn kuvakirja, jossa Mato Matala seikkailee ystävineen, mutta tätähän meemissä ei varmaan kylläkään haluttu tietää :-).

Yksi mielenkiintoinen ja koskettava kirja on ollut nuoruusvuosina viimeksi lukemani Ballerinan kuolemantanssi, joka on balettitanssija Gelsey Kirklandin omaelämäkerta. Hän oli superlahjakas ballerina, joka sortui huumeisiin ja pelastui niistä niukin naukin. Ostin kirjan aikoinaan kirjaston poistomyynnistä ja mietin kirjametrejä laskiessani, että se olisi taas kiva lukea uudestaan.

Tolkienin tuotantoon olen päässyt sinuiksi vasta viimeisinä vuosina ja ne ovat kyllä hienoja elämyksiä, vaikkakin kyllä aika raskaita lukea.

Sinuhe egyptiläinen teki lukioaikoina suuren vaikutuksen ja voisi olla kiva lukea uudestaan.

Montgomeryn Anna-sarjan olen lukenut aina uudestaan ja uudestaan monen muunkin neulojan tavoin. Nyt on menossa taas yksi kierros ja ostin jopa uudet jatko-osatkin.

Paasilinnat ovat kyllä taattua huumoria ja ne tulen lukemaan kyllä uudestaan, tällä kertaa saksaksi. Olen ostellut niitä netistä hiljalleen miehelleni luettavaksi ja hän on niistä myös tykännyt.

**********************************************

Kudontarintamalla alkaa vihdoin paine hellittää into sen mukaan lisääntyä ja pari tiettyyn päivämäärään sidottua työtä tuli valmiiksi hurjien helteitten haitoista huolimatta. Oli välillä niin kuumaa, ettei voinut kuvitellakkaan kutovansa mitään, kun pelkästä ajattelemisesta tuli hiki, saati sitten puikkojen ja lankojen kädessä pitämisestä :-). Huovutetut reput ovat valmiita ja sain tehtyä niihin itse napitkin, vaikken ihan vielä tulokseen tyytyväinen ollutkaan. Värivalikoima liikkeissä oli todella surkea, mutta saahan ne vaikka halutessaan vaihtaa.

Knit-a-long-sukatkin valmistuivat, mutta en saa niitä laittaa näkyville ennenkuin parin päivän kuluttua. Niitä oli jotenkin kamalan tylsää kutoa, vaikka kuvio olikin mielenkiintoinen ja helppo. Langan värityskään ei omasta valinnasta huolimatta jotenkin iskenyt. Ihan kivat yösukat niistä kuitenkin tuli ja puuvillaisina ne sopivat hyvin kesäkäyttöön.

Kesken ovat enää Branching Out-huivi, poncho ja hiekkalaatikkotoppi. Ponchon tekeminen huvittaisi suuresti, mutta huivi on saatava tällä viikolla postiin ja sitten ovatkin deadline-työt valmiita! Ratkaisin seuraavan syntymäpäivälahjankin niin, että lähetin äidilleni edellisen huovutetun ruskean repun lahjaksi. Tällä viikolla on sitten aloitettava häälahjakortin tekeminen ristipistoilla. Hmm, mitäköhän siitäkin tulee sadan vuoden ristipistotauon jälkeen !

Uusi Ulla on ilmestynyt ja on taas kerran täynnä mitä ihanampia ohjeita, kiitos ihanat tekijät! Sormissa kutittelee heti usean uuden työn aloitus, mutta yritän pitää itseäni vähän kurissa, jotta ainakin nuo pakkotyöt saisin ajoissa valmiiksi.


Laihdutusprojekti
etenee hitaasti mutta varmasti, ja ihme kyllä lankaakaan ei tee mieli! Toisaalta ei kyllä ihme näillä viime kuukausien hamstrausmäärilläkään, kun kaikki nurkat ovat jo ennestäänkin täynnä lankaa :-).

Ei kommentteja: